Vitamin Untuk Bantu Kecutkan Cyst Semasa Hamil – Diarysafiyah

Terdapat satu per sepuluh daripada wanita hamil yang mengalami masalah Cyst. Akan tetapi Cyst ini tidak bahaya untuk ibu hamil jika dibawah 5 cm dan ia dirawat sejak awal lagi.

Cyst yang berukuran bawah dari 5 cm biasanya tidak memerlukan pembedahan dan ia bergantung kepada keputusan Doktor selepas melakukan pemeriksaan.

Sebaiknya lakukan pemeriksaan lanjut untuk lebih tahu saiz dan ukuran Cyst, ibu tak perlu terlalu risau kerana Cyst yang bawah 5 cm biasanya mempunyai peluang untuk kecut dengan sendiri nya.

Yang penting ibu kena jaga makan dan follow up selalu dengan doktor untuk pastikan ia tidak menganggu kandungan.

Klik Sini Untuk Baca Tanda, Risiko & Rawatan Ovarian Cyst Ketika Hamil

Klik Sini Untuk Baca Makanan Yang Baik & Yang Bahaya Untuk Pesakit Cyst

Pemakanan juga perlu dijaga untuk membantu mengecutkan Cyst secara semulajadi. Jadi ibu jangan ambil remeh soal makan ya cek balik apa yang boleh dan tak boleh makan.

Menyentuh bab Vitamin untuk bantu kecutkan Cyst semasa hamil. Ada yang bertanya boleh ke makan Vitamin masa hamil? Makan Vitamin semasa hamil merupakan satu keperluan.

Sebab apa? Ibu hamil memerlukan 2x ganda nutrient dan vitamin untuk membantu perkembangan janin dan bayi dalam kandungan. Untuk bantu kecutkan Cyst secara semulajadi juga boleh amalkan pengambilan vitamin.

Amaran : Buat pemeriksaan susulan dengan doktor untuk follow up saiz Cyst dari masa ke semasa.

Jika saiz Cyst lebih 5 cm kebisaannya Doktor menyarankan untuk melakukan pembedahan. Tetapi berisiko untuk ibu hamil. Sementara menunggu tarikh untuk pembedahan, ibu hamil boleh berikhtiar amalkan Vitamin untuk bantu kecutkan Ovarian Cyst.

Vitamin Bantu Kecutkan Cyst

Vitamin-vitamin tersebut bukan sahaja dapat membantu kecutkan Cyst ia juga membekalkan nutrisi untuk ibu hamil bagi menyokong perkembangan janin yang sihat.

Bagi membantu untuk kecutkan Cyst ia bertindak dalam :-

  • Mengurangkan paras hormon estrogen yang berlebihan dalam badan
  • Mengandungi anti-oksidan yang tinggi untuk  memerangi sel-sel abnormal yang menyebabkan cyst
  • Mengurangkan rasa cramp di bahagian perut
  • Membekalkan nutrient yang berterusan untuk ibu & bayi

Anda perlu tahu, jika paras hormon estrogen berkurang atau seimbang di dalam badan, Cyst tidak mempunyai peluang untuk berkembang kerana estrogen yang berlebihan merupakan punca utama Cyst membesar & berkembang.

Bagaimana nak dapatkan Set Shaklee Prenatal ?

Sekiranya, anda ingin mendapatkan Vitamin Shaklee, saya adalah Wakil dan Pengedar Shaklee yang bertauliah di Kuala Lumpur. Dengan memberikan konsultasi yang terbaik untuk anda bagi sama-sama meningkatkan kesihatan menjadi lebih baik. Memberikan yang terbaik demi yang terbaik. Pos ke Seluruh Malaysia & Sabah/Sarawak.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya dimaklumat berikut:- Nama : Sofea Effendi ID Shaklee : 1098878 Email : safiyah.shaklee@gmail.com

Whatssapp/Phone/Telegram : 018-2887259