9 Teknik Meneran Dengan Betul – Ibu Hamil Kena Tahu – Diarysafiyah

Diawal kehamilan banyak perkara baru yang ibu-ibu perlu belajar & ambil tahu untuk memastikan kesihatan ibu dan bayi sentiasa baik dan terjaga. Saat-saat manis yang menjadi kenangan apabila selepas melahirkan biasanya adalah di fasa awal kehamilan.

Saat pertama kali menerima berita kehamilan merupakan perkara paling gembira yang kita semua rasa, tidak kira kehamilan yang pertama atau selepasnya. Sebagai ibu dan pasangan berita gembira ini sentiasa di tunggu-tunggu dan menjadi berita yang sangat manis.

Berbagai ujian yang ibu perlu alami selain daripada pening, loya & mabuk di awalnya. Tetapi insan yang bernama ibu ini sentiasa kuat demi anugerah kecil yang di kandungnya. Akan tetapi ia hanya lah sementara, masuk 2nd trimester semuanya kembali normal. Ibu lebih berselera makan sehingga lupa orang sebelah. Macam tu sekali hihi

Bila dah masuk 3rd trimester, ibu-ibu haruslah menyiapkan persediaan tidak kira dari segi persediaan untuk ke hospital dan sebagainya. Tapi ada yang lebih penting buat ibu-ibu pertama kali, ilmu meneran dengan betul juga haruslah disiapkan dan dipelajari agar proses bersalin lebih mudah hendaknya.

9 Teknik Meneran Dengan Betul yang Ibu Hamil Kena Tahu

Teknik-teknik ini sangat membantu ketika proses bersalin, dan biasanya doktor juga akan memberi tahu kita saat detik-detik kesakitan atau kontraksi datang agar kita disarankan untuk meneran ketika itu.

berdasarkam pengalaman sofea sendiri, masa sebelum meneran doktor akan guide cara untuk meneran ketika itu. Sempat juga dengar doktor ajar walaupun masa tu dan sakit sangat. Tapi lebih baik kita buat persediaan awal belajar teknik meneran dengan betul ini sebab masa dah sakit nanti kita dah lebih bersedia untuk meneran.

Selain daripada mengamalkan teknik  meneran dengan betul, sebelum bersalin minta maaf dengan suami. Minta suami doakan dan ampunkan semua dosa-dosa kita. Insyaa Allah dipermudahkan. Lazimi doa an zikir juga ketika berada di Labour rrom atau diambang kesakitan. Ingatlah Allah insyaa Allah dimudahkan semuanya.

Sofea doakan semua ibu-ibu dapat melahirkan dengan senang dan tenang. Moga ibu dan bayi berada dalam keadaan sihat walafiat hendaknya. Amin. Kongsi teknik ini bersama sahabat-sahabat kita terutamanya buat ibu-ibu muda. Moga bermanfaat.