Tips Hamil

7 Tips Supaya Cepat Hamil

Hamil merupakan kenangan yang indah buat wanita yang bergelar ibu. Yang pastinya tidak dapat dilupakan.

Akan tetapi terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi pasangan untuk hamil. Faktor dari segi pemakanan, penjagaan & persekitaran amat penting untuk dititik beratkan.

Terdapat beberapa tips untuk cepat hamil bagi pasangan yang masih mencuba dan berusaha. Antaranya ialah :-

1. Waktu Bersama Yang Tepat

Masa dan waktu amat penting untuk pasangan yang menginginkan zuriat. Setiap pasangan mesti ambil tahu waktu OVULASI untuk bersama. Telur yang matang hidup selama 24 jam sahaja manakala sperma hidup 48-72 jam didalam tubuh wanita. Jadi lakukan hubungan seks sebelum waktu Ovulasi adalah waktu yang terbaik dan lebih berkesan berbanding selepas Ovulasi.

2. Kekerapan Bersama

Tak ada angka atau kiraan yang tepat untuk menentukan berapa kali untuk bersama sehingga mampu mengandung. Pantang bersama 5 hari sebelum masa subur untuk meningkatkan kepekatan sperma suami. Lakukan sekerapnya bersama pasangan anda semasa hari subur atau diantaranya.

3. Nikmati Hubungan Bersama

Wanita yang mencapai klimaks semasa berhubungan akan membentuk pH Alkali dimana sperma sesuai akan keadaan pH ini.

4. Posisi Bersama

Posisi suami diatas lebih sesuai untuk terjadinya persenyawaan sehingga hamil. Biarkan pasangan berada dalam keadaan tenang dan relaks untuk 15 minit selepas ejakulasi.

5. Maksimakan Pergerakan Selapas Bersama

Berehat seketika selepas bersama bagi memberi ruang sperma berenang ke arah servik rahim. Jangan cuci dengan pencuci wanita selepas bersama kerana ia akan menyebabkan sperma mati.

6. Elakkan Memakai Seluar Yang Ketat

Buat suami elakkan memakai seluar ketat atau jeans ketat kerana ia akan menyebabkan tekanan dibahagian testis (pembentukan sperma).

7. Menjaga Kesihatan & Pemakanan

Pastikan tubuh badan seseorang wanita untuk persediaan hamil cukup nutrisi kerana ia mempunyai peluang tinggi untuk hamil berbanding wanita yang kurang nutrisi dan mempunyai berat badan berlebihan.

Nutrisi penting bagi menyediakan badan wanita yang berusaha untuk hamil bagi menyokong tubuh sepanjang kehamilan nanti.

Setiap pasangan yang menginginkan cahaya mata jangan cepat putus asa, teruskan berusaha, doa dan tawakal pada Allah. Tips-tips ini hanya sebagai pendorong bagi kita, cepat atau lambat kita serahkan pada yang Esa. Tapi jangan awal-awal dah putus asa, nak jadi ibu kena kuat ok semua ­čśë

Pengambilan Folik Asid bagi yang merancang kehamilan.

Wanita juga digalakkan mengambil folik asid 3 bulan sebelum hamil atau ketika dalam perancangan untuk hamil. Bagi membantu badan lebih bersedia untuk hamil.

Amalkan pemakanan yang tinggi folik asid, kalsium dan vitamin B untuk membantu menyokong tubuh badan sepanjang kehamilan.

Shaklee ada ke vitamin yang lengkap dengan folik asid?

Shaklee mempunyai produk vitamin BComplex yang lengkap dengan folik asid. Ia amat sesuai diambil oleh para wanita terutamanya mereka yang dalam perancangan untuk hamil. Untuk yang merancang untuk hamil di galakkan untuk mmebekalkan folik asid 3 bulan sebelum kehamilan.

 

B-Complex Shaklee

 

  • B-Compelx Shaklee lengkap dengan folik asid
  • Folik Asid @ Folate adalah Vit B yang selalu dijumpai didalam sayuran hijau
  • Pengambilan Folik Asid 3 bulan dalam perancangan hamil amat penting
  • Ia mengurangkan risiko bayi cacat. Kecacatan saraf tunjang (spina bifida) atau otak (anancephaly)
  • ┬áPengambilan Folik Asid ketika dalam perancangan untuk hamil membekalkan nitrient yang cukup bagi membantu menguatkan dinding rahim
  • Pengambilannya adalah highly recomended buat para wanita yang merancang untuk hamil atau yang telah hamil

Pengambilan B Complex 2 bij sehari membekalkan 400mcg folik asid. Untuk mengetahui jumlah yang disarankan untuk wanita yang merancang hamil, ibu hamil dan ibu menyusu dan Kepentingan Folik Asid klik SINI. Sekiranya pula, anda ingin mendapatkan B-Complex Shaklee seperti diatas.

Saya adalah Wakil dan Pengedar Shaklee yang bertauliah di Kuala Lumpur. Dengan memberikan konsultasi yang terbaik untuk anda bagi sama-sama meningkatkan kesihatan kita. Demi yang terbaik.

shaklee-segambut

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya dimaklumat berikut:-

Nama : Sofea Effendi
ID Shaklee : 1098878
Email : safiyah.shaklee@gmail.com
Whatssapp/Phone/Telegram : 018-2887259

*produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge