Set Berpantang Bersalin Pembedahan

Risau Luka Ceaser Lambat Baik? Cuba Tips Ini

Risau Luka Ceaser Lambat Baik Selepas Bersalin

Ibu risau luka ceaser lambat baik, adalah satu keadaan yang biasa.

Lega dah perasaan ibu bila baby selamat dilahirkan, berjam dalam OT room kan. Bila dengar tangisan baby rasa lega dan bersyukur, Alhamdulillah.

Tapi ada lagi satu perasaan ibu yang masih dirasaukan bila tibanya waktu berpantang dirumah. Ibu risau luka ceaser lambat baik.

Yela kali pertama, Tak tahu nak handle luka ceaser lagi macam mana.

Maklumlah mungkin ini anak pertama tiada pengalaman atau ini kelahiran pertama yang melalui kaedah ceaser atau pembedahan atas sebab tertentu.

Saya kongsikan beberapa tips untuk jaga luka ceaser  selepas bersalin yang boleh ibu amalkan sebaik sahaja pulang ke rumah.

Tips Penjagaan Luka Elak Luka Ceaser Lambat Baik

1. Lakukan Pergerakan Awal

Sebaik sahaja pulang dirumah, lakukan pergerakan lebih awal seperti berjalan disekeliling katil atau ruang tamu.

Banyak kajian menunjukkan, pergerakan awal yang dilakukan sebaik selepas pembedahan akan membantu proses penyembuhan luka lebih cepat & elak terjadinya darah beku.

Sambil-sambil nak ke dapur atau tandas boleh lah jalan perlahan, yang penting mulakan untuk bergerak.

2. Pastikan Jaga Luka Dengan Bersih

Jaga luka dengan baik ketika berpantang, elakkan dari terkena jangkitan kuman. Masa mandi boleh lalukan air macam biasa tapi pastikan kering sebelum memakai pakaian.

Pastikan pakaian tidak ketat supaya tidak melekat pada bahagian luka.

Balutan luka boleh ditanggalkan selepas sehari dan bersihkan jika perlu, untuk elak terkena jangkitan kuman.

luka ceaserlambat baik

Jika terdapat pembengkakan, atau bernanah pada bahagian luka ibu sila segera dapatkan rawatan di klinik atau hospital.

3. Makan Makanan Berzat & Seimbang

Waktu pantang, selain jaga luka luaran dengan baik penjagaan dari dalam juga sangat penting.

So ibu macam mana nak pastikan supaya apa yang kita makan boleh bantu cepatkan luka ceaser sembuh.

Makan makanan yang seimbang ketika berpantang, banyakkan makan buah-buahan yang tinggi dengan vitamin C & lauk yang berzat tinggi.

Macam buah oren, sunkist, ikan haruan yang tinggi khasiatnya untuk penyembuhan luka ceaser dengan baik.

4. Cukupkan Pengambilan Air Untuk Elak Sembelit

Yang ini selalu keluar mitos-mitos yang menakutkan ibu. Waktu pantang ni adalah amat penting cukupkan pengambilan air.

Pengambilan air yang cukup adalah untuk bantu elak sembelit, tak semestinya bersalin normal je kena elak sembelit.

Ibu yang besalin ceaser juga perlu elak sembelit, cuba bayangkan kalau ibu sembelit otot perut juga memainkan peranan untuk ibu meneran.

Jadi nak elak sembelit, cukupkan pengambilan air setiap hari sepanjang tempoh berpantang.

5. Pengambilan Suplemen Tambahan

Pengambilan suplemen tambahan juga boleh membantu penyembuhan luka ceaser dengan cepat.

Contohnya seperti pengambilan Vitamin C dan Zink yang menyokong penyembuhan luka ceaser sembuh dengan cepat.

Dan juga pengambilan suplemen tambahan multivitamin yang membekalkan kesemua vitamin tambahan untuk menyokong topup segala nutrient dalam badan dengan baik.

Yela ibu pun tahu, waktu kita bersalin banyak darah yang hilang, jadi pengambilan vitamin tambahan seperti zat besi, vitamin C juga penting bagi membantu badan kita menghasilkan sel darah merah yang baru.

Cadangan yang terbaik untuk bantu luka ceaser sembuh cepat ialah dengan menambah pengambilan Set Berpantang Bersalin Ceaser Shaklee.

vitamin untuk luka ceaser

Antara yang paling cepat & berkesan untuk bantu luka pembedahan sembuh dengan cepat ialah pengambilan Vivix seawal sehari selesai proses bersalin ceaser.

Baca Testimoni Vivix Untuk Luka Bersalin Ceaser

luka ceaser lambat baik
Testimoni Puan Zati

Zati pun breastfeed & minum Vivix. Saya ceaser, dan pantang dengan vivix memang best. Start hari ke 5 baru consume vivix, sebab lupa nak bawak pi hospital. Vitamin C je lepas boleh bangun after ceaser tu terus ambik. Seriously, muka tak pucat, tak letih, tak stress.

Tambah pantang sendiri pulak tu, dengan jaga lagi sorang anak, baby tak ada kuning, susu meriah , luka ceaser cepat kering, tak rasa sakit pun

Dengarkan pula apa kata Puan Shuhaida yang Berpantang dengan Vivix elak Luka Ceaser Lambat Baik

Nak Luka Pantang Cepat Sangat Sembuh, Walaupun Caesar? from iReach HD on Vimeo.

 

vitamin untuk luka ceaser

Nak Dapatkan Vivix Untuk Elak Luka Lambat Baik?

Sekiranya, anda ingin mendapatkan Vivix Shaklee, saya adalah Wakil dan Pengedar Shaklee yang bertauliah di Kuala Lumpur. Dengan memberikan konsultasi yang terbaik untuk anda bagi sama-sama meningkatkan kesihatan menjadi lebih baik. Memberikan yang terbaik demi yang terbaik. Pos ke Seluruh Malaysia & Sabah/Sarawak.

shaklee-segambut

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya dimaklumat berikut:-
Nama : Sofea Effendi
ID Shaklee : 1098878
Email : sofeeaeffendi@gmail.com
Whatssapp : 018-2887259

*produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge