Select Page

Kepentingan Folik Asid Untuk Ibu Hamil !

Ibu Sedang Hamil atau Masih Merancang? Sila Baca Sampai Habis

Saya nak kongsi beberapa sebab dan kepentingan folik asid untuk ibu hamil. Bila bercakap mengenai  Folik Asid dan wanita ia sangat berkaitrapat dengan kehamilan.

Untuk pengetahuan anda semua apabila seseorang wanita yang dalam perancangan untuk hamil atau telah hamil ia akan disarankan untuk mengambil folik asid sebagai vitamin tambahan harian mereka.

Pengambilan vitamin asid folik mengikut cadangan sebanyak 400 mcg setiap kali sebelum dan semasa kehamilan mempunyai banyak kebaikannya. Akan tetapi masih ramai yang tidak tahu apa itu asid folik dan kepentingannya pada wanita.

2 Kepentingan Folik Asid Untuk Ibu Hamil

 

Kepentingan Folik Asid Untuk Ibu Hamil

Folik Asid sangat penting diambil di awal kehamilan, hal ini kerana folik asid memainkan peranan dalam membantu penghasilan sel darah merah & pembentukan tiub saraf bayi.

Tanpa folik asid yang mencukupi untuk badan kita semasa hamil kemungkinan ia akan menyebabkan :-

 1. Tiub neural bayi anda tidak berkembang dengan baik
 2. Mengalami masalah yang dipanggil kecacatan tiub neural.

Ia juga termasuk :-

spina bifida-atasi dengan pengambilan bcomplex shaklee

 • Spina Bifida – Ia berlaku apabila pelindung yang melitupi saraf tunjang bayi tidak tertutup dengan sempurna yang mampu menyebabkan kerosakan saraf kekal.

 

anencephaly-atasi dengan pengambilan bcomplex diawal kehamilan

 • Anencephaly – Ia adalah kecacatan pada bahagian otak bayi.

Pengambilan 400mcg asid folik yang mencukupi setiap hari mampu mengurangkan kebarangkalian untuk mendapat masalah kecacatan tiub neural (neural tube defect) sebanyak 70%.

Pengambilan asid folik diawal kehamilan dan semasa hamil mampu melindungi bayi kita daripada mengalami masalah kelahiran pramatang, kecacatan bibir atau lelangit (sumbing), kelahiran dengan berat badan yang rendah, tumbesaran bayi dalam rahim perlahan dan mampu mencegah ibu daripada keguguran.

Ibu Jangan Ambil Mudah !!

Pastikan pengambilan Folik Asid mencukupi sejak dari merancang untuk hamil atau diawal kehamilan. Jangan jadi ibu yang selfish tak nak makan Folik Asid atas sebab tak munasabah ya. Sayangi diri dan bakal anak-anak ibu. 

Folik Asid Semulajadi – BComplex Shaklee Lengkap dengan Folik Asid Penting

Ibu mesti tertanya-tanya kan mana nak dapatkan Folik Asid yang terbaik & semulajadi. Hari ini saya kongsikan, Folik Asid terbaik dari Shaklee untuk ibu-ibu semua atau yang masih merancang untuk hamil. Siap lengkap dengan vitamin B 12 taww, ia bukan sekadar folik asid tapi cukup lengkap untuk keperluan ibu sepanjang kehamilan ini.  

B-COMPLEX SHAKLEE :-

 • mengandungi 8 kompenan penting vitamin B
 • B1, B2, B3, B6, biotin dan asid
 • 100% biotin dan asid folik
 • membekalkan 200mcg asid folik disetiap hidangan

Kelebihan B-Complex Shaklee 

 • Membantu menukarkan lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga
 • Mengurangkan masalah keletihan yang sering dialami oleh ibu hamil
 • Membekalkan 200mcg asid folik disetiap hidangan
 • Membantu tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi
 • Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru yang sihat
 • Mengurangkan risiko kecacatan bahagian otak (anencephaly) atau tulang belakang (spina bifida) semasa proses perkembangan bayi
 • Membantu  pembentukan sel darah merah dan antibodi yang kuat
 • Mampu merawat dan mencegah anemia, sakit kepala, keletihan dan muntah-muntah

Bagi mendapatkan asid folik yang terbaik B-Complex Shaklee membekalkan asid folik baik untuk tubuh badan kita. Selain membekalkan asid folik semasa kehamilan B-Complex Shaklee juga membekalkan Vitamin B lengkap yang mampu membantu mengatasi masalah-masalah yang sering dialami oleh ibu hamil seperti melegakan keletihan, muntah-muntah dan pening.

 

Bagaimana untuk dapatkannya?

Boleh hubungi saya di talian yang berikut atau terus klik gambar dibawah untuk pembelian secara terus menggunakan kad debit atau credit anda  😉

 

b-complex-shaklee

 

Sekiranya, anda ingin mendapatkan B-Complex Shaklee , saya adalah Wakil dan Pengedar Shaklee yang bertauliah di Kuala Lumpur. Dengan memberikan konsultasi yang terbaik untuk anda bagi sama-sama meningkatkan kesihatan tubuh badan kita. Memberikan yang terbaik demi yang terbaik.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya dimaklumat berikut:-

Nama : Sofea Effendi

ID Shaklee : 1098878

Email : dsafiyahh@gmail.com

Whatssapp/Phone/Telegram : 018-2887259

* produk ini bukan bertujuan mendiagnos, merawat dan menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Apa Itu Folik Asid ? 

Definisi Folik Asid 

Folik Asid ini dikenali sebagai folat iaitu vitamin B9. Sumber makanan yang terbaik bagi mendapatkan asid folik ialah dari sumber makanan yang diperkaya dengan bijirin.

Asid Folik memainkan peranan penting dalam membantu penghasilan sel darah merah dan juga membantu dalam pembentukan tiub saraf bayi (baby neural tube) agar berkembang hingga ke otak dan saraf tunjang bayi dengan baik sepanjang kehamilan ibu.

Bila Masa Yang Sesuai Makan Folik Asid ?

Pengambilan Di awal Kehamilan

Kecacatan kelahiran biasanya berlaku dalam jangka masa antara 3 hingga 4 minggu di awal kehamilan. Oleh itu pengambilan folik asid sangat penting pada awal kehamilan kita. Kerana pada masa itu folik asid membantu dalam perkembangan otak dan saraf tunjang bayi yang mampu mengelakkan daripada berlakunya kecacatan semasa kelahiran.

Jika kita berjumpa doktor sekalipun pada awal kehamilan, doktor akan menasihati kita untuk mengambil folik asid dan beberapa vitamin lain untuk membantu mengawal kesihatan ibu dan juga kandungan kita.

Ramai wanita yang tidak mengetahui pengambilan folik asid perlu diambil sebelum mengandung atau hamil lagi untuk membantu pembinaan sel-sel darah merah dan perkembangan bayi didalam kandungan.

Dalam masa 12 minggu pertama tempoh kehamilan, otak dan sistem saraf bayi terbentuk dan mula berkembang. Oleh sebab itu, 12 minggu pertama kehamilan sangat penting dan wajib untuk para ibu mengambil folik asid setiap hari secara konsisten.

Berapa Jumlah Folik Asid Yang Diperlukan?

Jumlah Folik Asid Untuk Hamil

Jumlah asid folik yang dicadangkan untuk semua wanita yang dalam perancangan untuk hamil atau awal kehamilan ialah 400 mcg setiap hari.

Jumlah Asid Folik Yang Dicadangkan Mengikut Usia Kehamilan :-

 

400mcg - Untuk yang Masih Merancang Kehamilan
400mcg - Untuk 3 Bulan / 12 Minggu Pertama Kehamilan
600mcg - Untuk 12 minggu keatas hingga 9 bulan 10 hari Kehamilan
500mcg - Untuk Ibu Menyusu & Berpantang

Jika sebelum ini anda telah mengambil multivitamin setiap hari anda boleh rujuk pada ruang hidangan yang dibekalkan untuk memastikan setiap vitamin yang dihidangkan cukup untuk bekalan setiap hari bagi memastikan kesihatan yang baik dan terjamin untuk ibu dan bayi. 

 

2 Kepentingan Folik Asid Untuk Ibu Hamil

Kepentingan Folik Asid Untuk Ibu Hamil

Folik Asid sangat penting diambil di awal kehamilan, hal ini kerana folik asid memainkan peranan dalam membantu penghasilan sel darah merah & pembentukan tiub saraf bayi.

Tanpa folik asid yang mencukupi untuk badan kita semasa hamil kemungkinan ia akan menyebabkan :-

 1. Tiub neural bayi anda tidak berkembang dengan baik
 2. Mengalami masalah yang dipanggil kecacatan tiub neural.

Ia juga termasuk :-