Kehamilan

Checklist Barangan Berpantang Selepas Bersalin – Ibu Wajib Sediakan!

Ehh sekejap je dah hampir masuk 36 minggu kehamilan, tak terasa tahu tahu dah dekat dengan tarikh due untuk bersalin. Macam mana persediaan dari segi mental dan fizikal ibu? Dah ready ? Checklist barangan berpantang selepas bersalin nanti pun dah sediakan? Tanya diri sendiri

Persediaan Segi Mental & Fizikal

Segi Mental

Persediaan dari segi mental haruslah disiap sediakan dari awal lagi, supaya ibu dapat menangkis rasa takut untuk bersalin.

Hadirkan satu perasaan sangat teruja & excited untuk jumpa baby supaya dapat membantu menghilangkan rasa takut dan membantu mengurangkan rasa sakit kontraksi.

Berdoa pada Allah moga dipermudahkan segala urusan bersalin nanti, jangan lupa minta maaf & doa dari suami juga. Set kan juga “saya nak bersalin dengan senang & mudah”, percakapan itu juga suatu doa.

Jadi ibu persiapkan dari awal untuk segi mental & rohani ibu.

Segi Fizikal

Dari segi fizikal pula macam mana? Barang ibu & baby da sedia ke? Barangan ibu dan bayi biasanya sudah boleh mula disiapkan ketika usia kandungan mencecah 6-7 bulan.

Hal ini agar memudahkan urusan ibu jika ada berlakunya kelahiran awal & sebagainya. Macam mana nak mudahkan cara supaya ibu dapat siapkan semua tanpa ada yang tertinggal?

Sediakan Checklist barangan berpantang untuk ibu & bayi selepas bersalin, supaya tiada yang tertinggal dan mudah jadi rujukan untuk ibu dan ayah.

Checklist Barangan Berpantang Untuk Ibu & Bayi

Barangan Keperluan Ibu & Bayi Ke Hospital

Sediakan checklist barangan untuk ke hospital juga untuk memudahkan urusan ibu dan ayah. Tick kan mana yang dah ada ya mommy supaya tak kelam kabut waktu membuat persediaan.

checklist barangan berpantang

Barangan Keperluan Ibu & Bayi Selepas Bersalin

Ini juga penting, Persediaan selepas bersalin penting untuk ibu sediakan dari awal supaya ibu tak kelam kabut bila da lepas bersalin nanti. Semua dah ready

Jom cek Checklist barangan berpantang ??

checklist barangan berpantang 1

 

Ingatkan juga cik suami supaya turut sama membantu menyediakan barangan yang ada di checklist barangan berpantang.

Yela ibu ni pun manusia bila buat seorang kadang ada juga yang terlupa.

Untuk barangan dalam kotak lain-lain boleh disediakan kemudian mengikut keperluan ibu ya. Utamakan yang lebih penting dahulu seperti Set Berpantang selepas bersalin.

Set Berpantang selepas bersalin banyak pilihan, ibu buatlah pilian yang bijak. Set Berpantang terbahagi kepada 2 iaitu:-

  1. Luaran – Set Berpantang kegunaan luaran seperti yang ada pilis, peparam & herba mandian.
  2. Dalaman – Set Berpantang kegunaan dalaman pula adalah untuk membantu menyihatkan rahim & badan ibu sepanjang berpantang,yang ini penting untuk badan ibu selepas 9 bulan 10 hari berkerja lebih masa.

Pastikan Set Berpantang memenuhi kriteria berikut :-

  • Selamat Untuk Ibu & Bayi
  • Ibu Boleh Makan Walaupun Bayi Jaundies
  • Tidak menyebabkan kecederan & bahaya pada ibu dan bayi

Set Berpantang Pilihan Ramai IbuĀ 

Vitamin Berpantang TerbaikĀ 

Set Berpantang Dalaman ini memenuhi semua kriteria diatas, bukan sahaja selamat untuk ibu & bayi ia juga mesra alam. Kerana Set Berpantang ini adalah dihasilkan daripada bahan semulajadi.

checklist barangan berpantang 3

checklist barangan berpantang 4

checklist barangan berpantang 3

KLIK SINI UNTUK SET BERPANTANG TERBAIK MURAH & BERKESAN

shaklee-segambut

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya dimaklumat berikut:-

Teman Hamil Anda,
Nama : Sofea Effendi
ID Shaklee : 1098878
Email : sofeeaeffendi@gmail.com
Whatssapp : 018-2887259

2 thoughts on “Checklist Barangan Berpantang Selepas Bersalin – Ibu Wajib Sediakan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge