Select Page

Cara Berkesan Pekatkan Susu Ibu Ketika Berpuasa

“Assalamualaikum puan, susu saya jadi sangat cair sejak seminggu berpuasa ni. Ada cara untuk pekatkan susu ibu tak?”

“Susu cair dan anak kerap menangis macam tak puas menyusu, macam mana ya puan ?”

“Susu jadi cair dan drop bila berpuasa, saya buntu dan hampir putus asa”

Beberapa situasi begini amat lazim dialami oleh ibu menyusu ketika berpuasa di bulan Ramadhan. Akan tetapi berpuasa bukanlah halangan atau alasan untuk ibu wean OFF kan anak-anak dari menyusu susu ibu ketika berpuasa.

Adakah keadaan ini normal untuk badan seseorang ibu? Sepertimana yang ibu semua tahu, penghasilan susu ibu adalah berasaskan konsep “supply & demand”.

Selagimana ada permintaan dari anak selagi itu otak akan signal pada badan ibu untuk hasilkan susu ibu walaupun ibu berpuasa. Dalam situasi seperti ini, ibu haruslah bijak menangani masalah yang mungkin berlaku seperti ini.

Masalah Yang Sering di Hadapi Ibu Menyusu Ketika Berpuasa 

  • Susu Cair
  • Susu Drop
  • Badan Tak Bertenaga
  • Anak Kerap Menangis
  • Anak Tak Tidur Lena
  • Badan Sakit-Sakit

Punca Susu Ibu Cair & Sikit Ketika Berpuasa

  • Badan Ibu Dehidrasi / Kekurangan Air Dalam Badan
  • Badan Ibu Kekurangan Nutrisi
  • Kekurangan Kalsium Dalam Badan

Ibu kadang tak sedar, pemakanan kita juga mempengaruhi penghasilan susu ibu sepanjang menyusukan anak. Mungkin ketika bulan Ramadhan ni lebih ketara dan nampak kesannya sebab kita hanya makan pada waktu sahur & berbuka. Jadi kita harus menitikberatkan apa yang kita makan pada 2 waktu itu, sama ada makanan yang berkhasiat ataupun tidak keputusan ditangan ibu.

Dehidrasi atau kekurangan air dalam badan juga merupakan salah satu punca badan ibu menghasilkan susu yang sedikit & cair. Hal ini kerana kondisi susu ibu itu sendiri 70% adalah dari air yang ada dalam badan. Jadi perlu pastikan ianya cukup ketika bersahur dan berbuka.

Nutrisi penting seperti kalsium juga penting dalam penghasilan susu ibu. Kalsium yang ada dalam tubuh ibu akan digunakan dan diambil untuk dibekalkan pada anak yang menyusu. Jika badan ibu kekurangan sumber kalsium ini, hal ini juga boleh menjadikan susu ibu cair ketika berpuasa.

Bila susu cair pelbagai masalah yang akan dihadapi oleh ibu. Anak seolah tidak puas & kerap menangis itu adalah tanda nya, ibu perlu pantau tanda-tanda ini & kondisi susu ibu sendiri.

Cara Berkesan Pekatkan & Banyakkan Susu Ibu Ketika Berpuasa

Salah satu cara yang berkesan untuk pastikan susu ibu sentiasa pekat ketika berpuasa. Pastikan pengambilan sahur yang berkhasiat dan cukup dengan nutrisi penting.

Kerana sahur yang berkualiti membantu membekalkan susu ibu yang baik dan semestinya pekat penuh lemak berkrim untuk bayi kita.

Contohnya ialah dengan pengambilan makanan yang bernutrisi seperti susu, sayuran, sumber protein seperti ayam dan ikan. Tapi jika mommy rasa susah nak makan semuanya ketika bersahur saya ada cadangan yang lebih baik.

Iaitu dengan pengambilan Set Berpuasa Shaklee KHAS untuk ibu menyusu.

Pengambilan Set 3 Germ ini sangat membantu ibu kekal bertenaga, sihat, kekal kenyang lebih lama dan yang paling best susu sentiasa pekat untuk bekalakn simanja kenyang lebih lama.

Dapatkan Segera Set Berpuasa Shaklee untuk Ibu Menyusu

Hubungi saya ditalian yang berikut untuk sebarang pertanyaan dan jika ingin dapatkannya segera.

Pengedar Shaklee Sah Anda!

Hubungi : Sofea Effendi 0182887259