3 Month <3

Assalamualaikum.w.b.t

Pejam celik je dah 3 bulan. Syukur alhamdulillah. Dah 3 bulan menggalas tanggungjawab sebagai seorang isteri. Orang tanya best ke kawin? Of course la best, ada teman dikala suka dan duka. Hihi Dah 3 bulan berlalu baru sempat nak update blog balik, nampak sangat busy dia lepas kawin kan. Hihi ūüėÜ

Pada 2 Oktober 2015 hari Jumaat sekitar jam 10.30 am (tak ingat sangat sebab nervous kemain) alhamdulillah akhirnya saya sah bergelar seorang isteri kepada cik abang sayang tu. Perasaan sebelum akad nikah hanya Allah je yang tahu dup dap dia macam mana. Syukur semuanya dipermudahkan. Terima Kasih Sayang terima saya sebagai isteri awak ūüėČ sempat touching sekejap. Huhu

Resepsi dilangsungkan pada hari Ahad 4 Oktober 2015 berdekatan rumah sofea sendiri. Alhamdulillah majlis dipermudahkan, semoga Allah meredhai majlis kami.

Semoga sofea dapat menjadi isteri yang solehah, dan dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah. Amin insyaa Allah. Doakan yang terbaik buat Sofea dan pasangan ūüôā

Salam sayang,

Cik Pia

This entry was posted in Diary.

Pill Box Daiso <3

Assalamualaikum.w.b.t

DAISO? Macam penah dengar tapi tak tahu apa ūüėÄ Rasa-rasanya ramai dah tahu Daiso ni apa kan? Lebih kurang macam kedai 2 ringgit gitu lah. Cumanya dekat Daiso nie rata-rata barang nya RM5 dan macam-macam ada kat sana. Boleh rambang mata kalau ke sana. Hehe Pergi Daiso nak cari apa? Cari Pill Box je, Hehe Eh kemain sampai ke Daiso cari Pill Box ye cik kak. Dekat Watson ke Guardian ke tak ada ke?

Bukan tak ada dah tak terhitung berapa kali beli asyik hilang je. Beli kat sana jenis yang boleh pisahkan tu. Biasa nya pill box ni kan ada yang Mon-Sun kan cukup lah seminggu. Dah isi siap2 Vitamin apa nak makan dari isnin sampai ahad tu, tapi Sofea ni lebih suka pisahkan pillbox tu. Hehe jadi yang akhirnya always tercicir kat mana-mana. Haha

Pill Box panjang Mon-Sun tu boleh bertahan dalam masa sebulan lebih je. Haha tak tahu ke mana.

Okay memandangkan ramai pulak yang PM dan tanya beli mana kan hehe mesti dah terjatuh cinta jugak tu dengan Pill Box ni sejak Sofea post di wall fb tempoh hari.

 

 

Sofea beli di Daiso dekat One Utama, masa beli barang hantaran saje singgah Daiso cuci mata nampak Pill Box yang comel lagi flexible bila letak vitamin tu. Grab terus lah hehe RM 5 je pun satu bekas boleh angkut vitamin kemana-mana. Murah dan jimat lagi tu.

Al maklum lah asyik hilang je kan, nak angkut botol2 vitamin tu besar-besar tak muat beg nanti. Jadi dah ada ni sekarang senang dah angkut kesana kemari vitamin kita .

 

pillbox-daiso-kualalumpur

                                   Cantik & Flexible kan?

 

Pill Box Daiso ni ada 6 tempat khas untuk simpan Vitamin @ Ubat. Cukup untuk simpan stok selama 6 hari. Paling senang bawa pergi kerja. Masuk je siap2 dalam beg. Akak tak cari lain dah lepas ni. Jangan risau ok Pill Box. Haha (ayat confiden tak hilang) Dan tak ada kata hilang ke tercicir sebab Pill Box kali ni besar. Kalau tercicir jugak angkut lah botol tu padan muka. Hahaa :’)

Yang nak beli Pill Box macam ni boleh singgah di Daiso ya. Dekat Malaysia ni banyak dah Cawangan Daiso ni sekarang. Merata boleh jumpa.¬†KLIK SINI untuk cari cawangan DAISO¬†yang berhampiran dengan kawasan korang Ok ūüėČ

Salam Sayang,

Sofea aka Cik Pia

This entry was posted in Diary.

Apa Itu MLM, Apa Sebenarnya MLM

maksud-mlm-dan-shaklee

 

Assalamualaikum.w.b.t

Tak suka, Benci dan tak berminat langsung bila dengar MLM? Siapa yang ada perasaan sama macam Sofea? Mesti ada kan ? Tapi tunggu dulu biar Sofea terangkan sikit apa sebenarnya maksud MLM ni.

“MLM” atau “Multi Level Marketing” ¬†bermaksud pemasaran yang melibatkan beberapa orang dengan menggunakan sistem pyramid atau terdiri daripada beberapa level dari yang tertinggi hingga ke bawah. Tujuannya adalah untuk memasarkan produk kepada pelanggan khususnya sekaligus mengembangkan rangkaian sesebuah syarikat itu sendiri.

MLM sebenarnya bagus jika sesebuah syarikat atau rangkaian mengamalkan konsep nya dengan baik. Sebab apa Sofea kata mcm tu? Dengan MLM orang atasan dapat melatih bawahannya menjadi seorang penjual atau pengedar yang lebih baik bagi membantu mengembangkan jualan mereka. Wakil jualan atau pengedar ini juga akan membantu orang lain menjadi seperti mereka bagi meraih kejayaan bersama-sama.

Bagus bukan? Tetapi sekarang banyak yang menyalahgunakan konsep MLM tersebut. Sehingga mengelirukan banyak orang. Dengar je MLM dah ramai yang menganggap MLM ni tak bagus kerana ia menindas orang bawahan. Kerana keuntungannya direkrut oleh orang atasan. Menyebabkan ramai anak muda dan sesiapa sahaja akan takut untuk join bisnes MLM.

Akan tetapi masih ada beberapa syarikat yang patuh dan telus dengan konsep MLM yang sebenarnya. Keuntungan tak direkrut orang atasan, harga produk mengikut yang telah ditetapkan oleh syarikat, menjual dan meluaskan lagi penjualan pun akan dapat keuntungan yang sama rata. Contohnya adalah Shaklee Corporation. Saya merupakan salah seorang pengedar produk Shaklee pada hari ini.

Kenapa saya kata Shaklee syarikat MLM yang telus dan patuh kerana setiap pengedar yang dapat meluaskan penjualan akan mendapat keuntungan yang sama mengikut hasilnya. Tidak hairan selepas mengetahui yang Shaklee telah diiktiraf sebagai BEST MLM BRAND didalam produk nutrisi oleh BrandLauraete pada tahun 2014/2015.

Sofea pernah terjebak dengan syarikat MLM tuttt (tak boleh sebut) yang menjanjikan pelbagai dan konsepkan seperti menindas kerana ia bukan jual produk. Maksud mudahnya begini tak jual produk pun tak apa asal dapat orang. Keuntungannya pun orang atasan akan dapat. Rasa tertindas bila tak dapat apa-apa. Akhirnya Sofea tinggalkan terus MLM tersebut.

Selepas terjebak Sofea jadi lebih berhati-hati. Syukur alhamdulillah sehingga ke hari ini Sofea masih bertahan dan selesa dalam Shaklee. Bukan sahaja dapat makan Vitamin dan produk nya yang semulajadi tetapi Sofea sudah merasa bonus yang diberikan oleh Shaklee untuk yang berjaga meluaskan dan memasarkan produk mereka. Jadi sebelum kita menghukum yang MLM ini jahat, kita siasat dahulu latar belakangnya. Kerana tak semua MLM yang menindas kita. Banyak yang menawarkan peluang terbaik untuk kita. Yang penting siasat dulu ok. Bak kata orang Inggeris “Dont Judge the Book by its cover”.

Sampai sini sahaja perkongsian Sofea. Jadilah seorang yang bijak dalam membuat keputusan.

Salam Sayang,

Sofea @ Cik Pia

This entry was posted in Diary.

Part 2 # Panduan Saringan Ujian HIV Untuk Bakal Pengantin

Assalamualaikum.w.b.t

Ingat lagi tak Sofea ada kongsi pengalaman masa buat Ujian Saringan HIV di Klinik Kerajaan Jinjang baru-baru ini. Alhamdulillah keputusannya dah di hantar untuk di submit di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI). Hari ini Sofea nak kongsi panduan dan prosedur yang teratur bagi memudahkan urusan bakal pengantin semua.

Langkah Pertama #1

Bakal Pengantin dan pasangan hendak lah menyediakan Borang -Borang yang berkaitan. Untuk menjalani Ujian Saringan HIV bagi bakal pengantin yang bernikah di kawasan Wilayah Persekutuan. Dapatkan Borang Persetujuan Menjalani Ujian Saringan HIV daripada pihak JAWI. Borang boleh didapatkan di Pejabat JAWI (bahagian perkahwinan) atau pun laman web JAWI sahaja.

Klik SINI untuk dapatkan Borang daripada laman web JAWI

Langkah Kedua #2

Dapatkan maklumat terlebih dahulu tentang jadual atau sesi bagi menjalani Ujian Saringan HIV di Klinik Kerajaan berdekatan. Biasanya untuk ujian saringan HIV bakal pengantin diminta untuk membuat ujian saringan di Klinik Kerajaan mengikut negeri masing-masing berdasarkan alamat di kad pengenalan.

Jadi untuk bakal-bakal pengantin yang akan bernikah dan menetap di kawasan Wilayah Persekutuan dan berurusan dengan JAWI boleh menjalani ujian HIV di Klinik/Hospital Kerajaan sekitar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Boleh call mana-mana Klinik Kerajaan atau G.Hospital yang berdekatan dengan anda.

Langkah #3

Dah dapat maklumat dan jadual sesi untuk Ujian Saringan HIV. Isi siap-siap Borang Persetujuan Menjalani Ujian HIV daripada JAWI. Dan buat pendaftaran di Klinik (mana-mana GH atau Klinik Kerajaan)

Pendaftaran dibuat di Bahagian Unit Pentadbiran. Sertakan dokumen berikut :-

  1. Kad Pengenalan anda & Pasangan (Jika buat serentak)
  2. Borang Persetujuan Menjalani Ujian Saringan HIV daripada JAWI

Lengkapkan Borang yang diberikan oleh pihak Klinik @ Hospital sebelum menjalani Ujian.

Langkah #4

Buat Pembayaran di kaunter yang telah disediakan. Jika di Klinik Kesihatan Jinjang kita diminta terus ke Kaunter 6 untuk ambil No. Giliran selepas selesai pendaftaran di Unit Pentadbiran dan tunggu sehingga nama @ no.giliran kita dipanggil.

Buat Pembayaran di kaunter RM 1 sahaja untuk seorang taw.

Langkah #5

Beredar ke Bilik 18.

Selepas pembayaran kita diminta ke Bilik No.18 atau bilik yang berkenaan untuk prosedur seterusnya. Nurse akan jalankan Ujian Saringan HIV. Selepas selesai anda dan pasangan boleh balik.

Langkah #6

Ambil Keputusan Ujian Saringan HIV.

Keputusan Ujian biasanya akan diberi selepas 1-2 jam selepas ujian dijalankan. Tetapi tak semua Klinik @ Hospital macam ni. Ada yang boleh dapat masa tu juga jadi tak perlu pulang cuma tunggu sekejap jea. Yang nurse suruh datang balik selepas 2 jam tu boleh wakilkan salah seorang pasangan anda.

Selepas itu, boleh submit Keputusan Ujian ke Jabatan Agama WP (JAWI) atau Jabatan Agama mengikut negeri masing-masing berserta dengan dokumen yang lain.

Moga info yang tak seberapa ini dapat membantu anda dan pasangan anda. Sofea doakan moga segala persiapan anda semua dipermudahkan ūüôā

Salam Sayang,

Sofea @ Cik Pia

This entry was posted in Diary.

Part 1 # Ujian Saringan HIV

Assalamualaikum.w.b.t

Okay nak di ceritakan pagi ni Sofea pergi buat ujian HIV di Klinik Kerajaan Jinjang. Memandangkan semalam dah call siap-siap tanya pukul berapa yang available untuk buat ujian HIV ni. Jadi hari ini pagi-pagi dah bersiap dalam 8.30 pagi dah bergerak dari rumah.

Jauh tak? Tak ada lah jauh dalam 15-20 minit sampai cuma nya sesat kejap tadi. Maklum lah tak pernah pulak pergi klinik kerajaan jinjang tu kalau demam pun pergi dekat klinik dekat-dekat rumah je. Hehe

Memang dari hari tu dah niat akan pergi ke Klinik Jinjang je lagi pun tak ramai orang. Tadi sampai pun tak ada orang, untuk buat ujian saringan HIV kita kena isi maklumat dalam buku pendaftaran dan borang di Unit Pentadbiran lepas isi akak nurse yang comel tu minta ke kaunter pendaftaran untuk bayar borang RM 1 je.

Sebelum Sofea lupa untuk yang nikah di Wilayah bawa sekali Borang Persetujuan Menjalani Ujian Saringan HIV daripada JAWI. Sofea print dari website je. Sehari sebelum pergi print siap-siap dan masuk dalam beg, jadi tak ada lah terlupa ok. Klik Sini untuk dapatkan Borang Persetujuan Menjalani Ujian Saringan HIV.

Lepas bayar untuk borang tu baru di minta ke bilik no 18 untuk buat ujian saringan HIV. Dah masuk tunggu sekejap akak nurse tu pun keluarkan perkakas dan alatan untuk ujian tu, seram? Tak ada lah cuma eksited nak rasa macam mana dia cucuk ambil darah tu ekeke padahal dup dap dup dap sebab Sofea dah lama tak kena ambil darah.

Last masa kena denggi dulu. Itu dah terlampau biasa sampai tiap hari hadap jarum jadi tak ada lah takut sangat Dengan baiknya Sofea dahulukan cik tunang hihi siap-siap duduk terus depan akak nurse tu nampak tak permainan dia hihi tup tup eh dah siap nampak lah darah cik tunang tu keluar sikit lepas tu nurse sedut pakai dropper macam dalam gambar bawah tu kejap je ok dah siap.

 

ujian-saringan-hiv-untuk-bakal-pengantin

 

Tiba giliran Sofea, rileks je lepas tu hulur tangan dekat akak nurse tu , memang ku tenung satu-satu nurse tu sediakan alatan. Hehe tup tup dia cucuk jari tu ngeh comel pulak darah ni keluar merah sungguh. Sekejap je dah siap, nurse suruh balik dulu pukul 12 boleh datang ambil keputusan ye.

Mungkin berlainan dengan Klinik Kerajaan lain macam Sofea baca sebelum ni ada yang dapat on th spot tapi dkt Klinik Kerajaan Jinjang kena tunggu nanti dalam 2 jam selepas tu baru ambil. Balik dulu sebab kerja hari ini, minta cik tunang je ambil keputusan Ujian Kesihatan HIV tu. Alhamdulillah dia mesej dah dapat, tenang lah sikit boleh kawin dah Hehee

Selepas itu boleh dah hantar keputusan ujian HIV untuk di submit ke Jabatan Agama Wilayah Persekutuan (JAWI), berserta dengan dokumen-dokumen yang lain. Memandangkan pasangan Sofea pun daerah Wilayah jadi senang submit sekali di JAWI.

Sekejap je rupanya buat Ujian HIV ni semalam ingat lama nasib baik amek buat pagi lepa stu boleh masuk kerja dah. Doakan supaya majlis Sofea dan pasangan berjalan dengan lancar ye. Insyaa Allah lepas ni Sofea kongsikan lagi sedikit prosedur untuk membuat HIV test ni dengan lebih jelas ye. Ada nak tanya bolek comment di bawah ya. Insyaa Allah Sofea bantu.

Salam Sayang,

Sofea @ Cik Pia

This entry was posted in Diary.

Fenomena Shopping Raya di Mood Republik Memang Ohsem !!

Assalamualaikum.w.b.t

Ramadhan makin berada di penghujung, alhamdulillah semoga ibadah kita semua mendapat keredhaan dari Allah sepanjang bulan mulia ini.

Kehangatan hari raya dah makin terasa, terutamanya kepada penduduk-penduduk kota kuala lumpur. Kalau pergi turun KL dah nampak masing-masing bawa keluarga untuk belanja persiapan hari raya. Sesak jalan dekat KL tu memang sesak nak-nak sekarang minggu terakhir untuk berbelanja sebelum menjelang syawal.

 

moodrepublik2015

 

Mood Republik Fenomena No. 1 Malaysia

Tak kurang juga, di perkarangan Putra World Trade Centre (PWTC) dari hari sabtu dah mula sesak dengan kebanjiran ribuan manusia untuk berbelanja pakaian dan barangan bagi menyambut perayaan yang akan datang. Fenomena Shopping Raya di Mood Republik sangat sangat meriah dengan sambutan yang sangat memberangsangkan daripada penduduk Kota.

Sejak dapat tahu di instagram Mood Republik akan di adakan di PWTC seminggu sebelum hari raya, Sofea memang bercadang untuk ke sana bagi membeli persiapan raya. Ambil peluang masa ini sebab penjual-penjual akan mengadakan promosi. Jadi boleh jimat sikit untuk perbelanjaan hari raya. Tapi hari sabtu tu tengok dekat instagram Mood Republik orang ramai dah datang sesak sofea rasa tak sanggup nak redah. Huhu Tak tahu nak bersesak macam mana dekat sana.

Mesti terkejut kalau tengok gambar ini. Kita pinjam gambar dari instagram Mood Republik

 

moodrepublik

moodrepublik2015

moodrepublik2015

Nealofa pun ada

moodrepublik

moodrepublik2015

moodrepublik2015

Emma Maembong pun ada okay

moodrepublik2015

Ramai sangat kan orang? Jalan jangan cakap memang jem ya ampun. Huhu tahun lepas Sofea pergi jugak Mood Republik ni,  tapi tak seramai macam sekarang. Nak raya lah katakan. Semua pakat shopping dekat sini senang kot sebab semua ada. Baju anak isteri suami semua ada, hah sekali jalan je kan.

Rambang mata memang tak payah cakap lah, huhu rasa semua nak beli. Hehe Tapi sofea nasihatkan buat lah senarai dulu sebelum datang senang nak cari apa yang kita nak kan. Perempuan dan¬†shopping¬†berpisah tiada. ūüėČ ¬†Mood Republik pun dah sediakan no. booth setiap vendor di instagram jadi boleh prepare awal-awal dari rumah nak pergi booth mana.

Semua pakaian butik yang berjenama ada di Mood Republik, macam Calaqisya, Naelofar Hijab, Dreamika, RinaSallehClothing, Radiusite, Bella Ammara, Minaz, Zawara, Aidijuma, HanaBella dan banyak lagi. Yang penting semua nya best-best dan cantik-cantik uolls.

Terima Kasih kepada pihak penganjur Mood Republik, kerana memberikan kemudahan kepada semua rakyat kota Kuala Lumpur untuk berbelanja pakaian hari raya dalam satu tempat sahaja. Memang lengkap dari anak ke mak. Shopping last minute dekat Mood Republik sahaja. Memang terasa kemeriahannya. Sakan beraya lah nampaknya. Dah rasa kehangatan hari raya tu bila shopping meriah dengan Mood Republik.

MOOD REPUBLIK MEMANG OHSEM !!!

TERIMA KASIH DAUN KELADI TAHUN DEPAN JUMPA¬†LAGI¬† ūüôā

This entry was posted in Diary.