Tips Minum Air

Ini Tips Kurangkan Rasa Haus & Kekal Lebih Segar Ketika Berterawih

minuman tenaga shaklee

Waktu solat terawih tekak rasa kering dan haus, ini kerana amalan sesetengah daripada kita yang suka meminum minuman  manis tanpa dialas dengan air putih sewaktu berbuka. Alamatnya tertelan-telan air liuh waktu terawih.

Bagi mengelakkan rasa haus dan badan terdehidrasi, amalkan minum air yang cukup selepas berbuka dan ketika sahur. Seperti yang kita tahu waktu minum untuk bulan puasa amat terhad iaitu sahur dan selepas berbuka sahaja. Bayangkan kalau hari biasa sepanjang hari kita boleh minum air tapi bulan puasa tidak.

Jika waktu berbuka kita lebih memilih minum satu jag air manis badan lebih cenderung terdehidrasi kerana kekurangan air. Dan lebih muda sakit kepala, siapa yang baln puasa selalu sakit kepala cek balik pengambilan air putih waktu sahur dan berbuka tu ya. Kalau cukup insyaa Allah tak ada lagi sakit kepala kerana bila kita kurang minum air, oksigen yang dibekalkan ke otak juga rendah maka dari itu kita kerap sakit kepala.

Tips Kurangkan Rasa Haus & Kekal Lebih Segar Ketika Berterawih

1. Minum Air Minimum 2 Liter Sehari (Sahur + Berbuka)

Air sangat penting bagi kehidupan. Namun masyarakat umum seringkali alpa dengan tabiat minum air secukupnya sehari. Kadang bukan tak tahu tapi malas.

Berapa Gelas Kena Minum Sehari ?

8 gelas air setiap hari.

Minum air 8 Gelas sehari bukan hanya teori ia mempunyai kepentingan dan kebaikan yang tersendiri. Kerana jika badan kita tidak cukup air ia akan menyebabkan badan terdehidrasi.

Pastikan minum air yang cukup sewaktu bersahur & berbuka, sebab bila kita cukup minum air badan tidak akan terdehidrasi. Jika badan terdehidrasi ia akan menjadikan badan cepat letih, sakit kepala dan pening. Jadi nak kekal segar tak cepat haus nak nak waktu solat terawih. Minum air secukupnya.

Saya yakin kita keliru atau tak tahu macam mana nak minum air dengan cukup  kan terutamanya waktu sahur & berbuka. Boleh ke cukupkan?

Tips Minum Air Ketika Berpuasa

minum air 8 gelas  sehari ketika bulan puasa

8 Gelas sehari walaupun berpuasa, tak susah kan? Asalkan kita bijak bahagikan waktu untuk minum air, jangan lah waktu haus terus minum air manis macam milo ais, bandung cincau pergh sedap memang sedap tapi kita jadi kenyang nak minum air putih pun da tak masuk. Waktu terawih kering tekak.

2. Bekalkan Minuman Bertenaga Sewaktu Berbuka

minuman-tenaga-shaklee-perfomance-drink

Minum air manis sedap sedap boleh je waktu berbuka tapi jangan berlebihan. Sebab nya bila terlalu banyak kandungan gula yg kita ambil badan kita akan cepat merasa letih & ngantok. Seriously, kalau tak percaya cuba nanti.

Seeloknya amek air putih atau air isotonik untuk membekalkan tenaga dan charge balik elektrolit dalam badan kita. Air isotonik tu biasanya bergas, perut kosong minum air bergas? Sakit perut la nanti

Jangan risau, Shaklee mempunyai satu produk air bertenaga buat kita sesuai diambil ketika bulan puasa. Iaitu Perfomance Drink Shaklee

Performance Drink Orange Shaklee

minuman-tenaga-shaklee-perfomance-drink

Perfomance Drink Shaklee (PD) merupakan air tenaga dengan campuran eletrolit OPTI-LYTE™ proprietari dengan campuran unik karbohidrat yang dapat memberikan tenaga segera dan berkekalan bagi menyokong hidrasi optimum.

Ia terbukti secara klinikal :-

  • mengurangkan kehilangan atau kekurangan bendalir bagi meningkatkan hidrasi
  • memelihara spektrum eletrolit yang menyeluruh termasuk kalsium & magnesium
  • memelihara tahap gula dalam darah bagi mengekalkan keupayaan tenaga dalam meningkatkan stamina tubuh badan

Memang rasa segar bila minum PD ni sewaktu berbuka, masa terawih pun tak ada rasa haus sangat & tekak kering. Dan paling best rasa lebih segar & bertenaga walaupun penat sehari berkerja berbuka minum PD bantu berterawih lebih fokus serta tidak mengantuk.

Husband Sofea siap request sebelum puasa, nanti masa bulan  puasa tolong beli air orange tu lagi. Memang antara favourite kami berdua. Selain menghilangkan dahaga kesegaran bila minum tu umphh memang segar.

Apa Kata Penggemar Perfomance Drink Shaklee? 

minuman-tenaga-shaklee-perfomance-drink

 

minuman-tenaga-shaklee-perfomance-drink

 

minuman-tenaga-shaklee-perfomance-drink

Bagaimana nak dapatkan Perfomance Drink Shaklee?

Sekiranya, anda ingin mendapatkan Perfomance Drink Shaklee, saya adalah Wakil dan Pengedar Shaklee yang bertauliah di Kuala Lumpur. Dengan memberikan konsultasi yang terbaik untuk anda bagi sama-sama meningkatkan kesihatan menjadi lebih baik. Memberikan yang terbaik demi yang terbaik.

shaklee-segambut

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya dimaklumat berikut:-
Nama : Sofea Effendi
ID Shaklee : 1098878
Email : safiyah.shaklee@gmail.com
Whatssapp/Phone/Telegram : 018-2887259

*produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit

2 thoughts on “Ini Tips Kurangkan Rasa Haus & Kekal Lebih Segar Ketika Berterawih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge