Tips Jimat Memilih Baju Bridesmaid

Assalamualaikum.w.b.t

Salam sayang buat semua pembaca, selamat berhujung minggu. Hari ini nak kongsi tips-tips untuk bakal bakal raja sehari yang nak sponsor kawan-kawan atau sepupu sepapat jadi bridesmaid.  Tips untuk beli atau pilih baju bridesmaid yang cantik dan murah.

Tadi scroll gambar lepas jumpa gambar bridesmaid yang comel comel lote ni. Hehe angkat bakul :p Jadi apa salahnya kita kongsi pengalaman dan beberapa tips masa cari baju bridesmaid ni.

Belanja dulu gambar bridesmaid yang comel comel ni 😉
 

bridesmaid-malaysia

 

Tips Memilih Baju Bridesmaid 

Tempah Baju 

  1. Seragamkan warna mengikut tema. (bincang bersama bride to be)
  2. Beli kain ela sebab boleh jimat banyak berbanding beli kain potong (4 meter)
  3. Tempah baju di Tailor yang sama
  4. Lepas tu pandai2 lah minta diskaun dekat tailor 😉

Beli Baju Ready Made

  1. Dah seragamkan warna atau colour mengikut tema yang dipilih oleh pengantin 
  2. Cari atau survey design baju yang tepat pada citarasa dan sesuai untuk semua bridesmaid
  3. Cari di kedai atau butik yang jual baju secara borong e.g Kenanga
  4. Pastikan kualiti dan keselesaan baju mengikut kepuasan masing-masing dan sipemakai ya
  5. Dah beli borong boleh minta murah lagi 😉

Tudung @ Shawl 

  1. Untuk bridesmaid semua nak seragamkan, beli kain tudung dan jahit
  2. Potong sendiri siapa yang tahu potong tu ikut je ukuran shawl @ tudung standard dekat rumah
  3. Cari kedai jahit tepi tudung, mesti cantik punya bila dah jahit
  4. Tadaa boleh pakai dah 😉

Mengikut pengalaman sofea sendiri pernah jadi bridesmaid kawan, masa mula-mula tu tak terfikir pun nak cari baju yang boleh jimat kos. 

Dalam kepala otak kita orang masa tu baju ready made sebab last minute. Memang tak sempat kalau nak tempah, tempah untuk 9 orang bridesmaid mahu2 ambil masa sebulan lebih untuk hantar. Jadi semua ambil keputusan beli baju ready made.

Survey punye survey jumpa warna yang sesuai dengan tema yang pengantin tentukan, terus beli. Sebabkan beli borong dapat murah pulak. Kalau bakal2 bridesmaid nak beli baju yang jimat kos. survey awal-awal atau beli masa ada promosi. Masa itu memang boleh jimat sangat-sangat.

Untuk shawl yang semua bridesmaid pakai pun kami beli kain dan hantar jahit tepi. Murah je sangat-sangat jimat.  Kalau ada kawan-kawan yang memang ada mesin jahit dekat rumah lagi jimat boleh buat sendiri 😉 Hehe Seronok bila dapat raikan majlis kawan-kawan. Semoga majlis sofea nanti meriah jugak opss (dah berangan) 

Pada pendapat sofea beli ready made lagi jimat. Sebab kita boleh cari dan banding harga, dah tak payah upah tempah baju. Harga baju yang kami pakai masa majlis kawan tu harga kain sepasang. Lagi murah rasanya, kalau bagi tahu mesti terkejut. Hehe tapi cantik kan. Boleh survey dekat Kenanga,Kuala Lumpur. Banyak sangat pilihan. 

Nak meriahkan lagi majlis perkahwinan kita, comel kan para bridesmaid kita juga yea. Dengan baju yang comel lote 😉

Pinjam gambar google sebab suka tengok bridesmaid yang cantik-cantik ni. Hehe

 

 

 

baju-bridesmaid-malaysia
baju-bridesmaid-malaysia

tips-beli-baju-bridesmaid-malaysia
Semoga beberapa tips ini dapat membantu bakal-bakal pengantin dan bridesmaid bagi memeriahkan majlis anda dan dalam masa yang sama dapat jimat kos untuk sponsor bridesmaid anda.

Salam Sayang,

Sofea

15 comments

    • Safiyah says:

      Hehee sekadar untuk memeriahkan majlis je biasanya. Sebab biasa bridesmaid ni lah yg kena rewang tolong pengantin sampai ke pagi 😀 upah nya melawa jugak esok hari

Leave a Reply