Tips Memilih Kad Kahwin Murah & Jimat

Assalamualaikum.w.b.t

Lama Sofea tak kongsi tips untuk bakal-bakal Raja Sehari sekalian. Bulan puasa tinggal berapa minggu je lagi, dan yang pasti lepas je Raya nanti akan beratur lah Kad Undangan Majlis Perkahwinan dekat rumah. Hihi Tak caya? Kita tengok je nanti ok 😉 Sebab dulu pun Sofea Kahwin lepas raya Hihi

Untuk kali ni Sofea nak kongsikan beberapa tips sebelum pegi tempah Kad Kahwin. Jangan pandang remeh taw sebab kalau salah beli atau lambat memang celaru majlis nanti. Jenuh nak jemput manual tanpa kad kahwin  😆

Tips Memilih Kad Kahwin

1. Catat Jumlah Tetamu

Buat persiapan awal-awal sebelum tempah Kad Kahwin, catat semua jumlah jemputan yang kita nak undang. Kerana ia lebih memudahkan tugas kita masa nak tempah kad nanti. Dam mampu mengelakkan pembaziran. Contoh : Tetamu yang hendak diundang hanya 500 orang tapi tempah kad terlebih kan rugi dekat situ. Sebabnya harga kad berbeza mengikut kuantiti. Take note ya 😉

2. Tentukan Bajet Untuk Kad Undangan

Sekarang terlalu banyak pilihan tempat untuk kita tempah Kad Kahwin. Siap2 tentukan bajet untuk belian Kad Kahwin. Jadi lebih mudah cari yang bersesuaian dengan bajet nanti. Siap siap tentukan bajet okay 😉 Nak berjimat jangan pilih yang lebih dari bajet ya.

3. Survey Sebelum Menempah

Tips yang ni biasa dah buat kan? Tapi jangan mudah terpedaya dengan tawaran-tawaran yg diberikan. Sebab biasanya harga set memang dikira termasuk harga yang Free Gift tu. Hehe nak jimat betul-betul survey dulu betul-betul ok 😉 Banyak sangat pilihan tak kira online atau offline. Bandingkan harga dan pilih mengikut citarasa anda masing-masing.

4. Test Servis & Layanan Semasa Hendak Menempah

Cuba test servis mereka, sebab kadang-kadang ada yang murah tapi servis lambat. Sampai 2 bulan lebih baru dapat tempahan. Kalau majlis lama lagi tak ada masalah nak-nak majlis bulan depan tapi kad tak dapat-dapat lagi. Nangis kak oi  😥

5. Pastikan Trust Seller Jika Tempahan Secara Online

Pastikan kita tempah dengan betul-betul trust seller yang membuat Servis Tempahan Kad Kahwin ya. Sebab biasanya bila dah tempah kita kena buat bayaran pendahuluan. Tak mahu lah kita kena tipu atau sebagainya. Check dulu betul-betul ya 😉

 

kad-kawin-murah

Sofea harap dapat bantu kawan-kawan lain sebelum tempah Kad Kawin. Nampak ringkas tips2 ni tapi kalau terlepas pandang memang menyesal dikemudian hari. Buat yang memang ada bajet lebih tak kisah sangat bab tips bajet tu tapi yang bajet rendah macam Sofea dulu memang kena alert sebelum buat tempahan.

Masa Sofea dulu tempah Kad Kahwin Offline sebabnya rajin punya pasal kan. Maklumlah exsited dia kemain. Sanggup g cari sendiri keluar Haha memang terlepas pandang sikit, dah tempah jumpa yang lebih murah dan berkualiti. Nasi dah jadi bubur reda. Hihi tapi tak lebih dari bajet yang Sofea tetapkan. Kira OK dah tu.

Tapi kali ini, Sofea uruskan tempahan Kad Kahwin untuk abang bagi majlis selepas hari raya nanti. Dan take note semua tips-tips dekat atas tu. Walaupun order secara Online sahaja, sangat-sangat memuaskan hasilnya. Dah berbadan dua memang mood nak keluar sangat tu tak cantik sekarang. Jadi putuskan untuk tempah Online.

 

kad-kawin-ezcetak

Simple and Nice Colour & Design from EZCetak.com

Berdasarkan pengalaman Sofea, tempah Online lebih memuaskan daripada cari sendiri. Tempah dengan syarikat yang servis & kualitinya bagus lagi lah seronok.

♥ HARGA MURAH

♥ BAHAN BERKUALITI

♥ SERVIS CEPAT & TERBAIK

Bride to be semua dah tempah Kad Kahwin ke belum? Kalau belum boleh survey-survey Kad Kahwin di EZcetak.com

Sofea pernah recommend Ezcetak masa kongsi tips Wedding Checklist dulu. Servis memang tip-top, Untuk tempahan majlis abang Sofea selepas raya nanti Sofea tempah dengan EZcetak. Sangat-sangat puas hati dengan layanan Amy & EZcetak team. Cantik & Murah lagi tu. Estimate date tempahan siap tak sampai sebulan taw, yang nak tempah last minit pun sempat.

Apa-apa pun pastikan buat pilihan bijak ya, take note tips-tips yang Sofea kongsikan. Selamat Menempuhi Hidup Baru buat pasangan Raja Sehari semua  😉 Semoga segala apa yang dirancang berjalan dengan lancar. Amin

Salam Sayang,

Sofea

Testimoni Kulit Cantik Lepas Makan Vitamin C Semulajadi

Assalamualaikum.w.b.t

Okay memandangkan lagi beberapa hari je Promo Vitamin C nak tamat. Sofea Kongsikan sebanyak mungkin dekat sini Testimoni2 yang dah cuba dan rasai sendiri kesannya.

Memang rugi kalau tak grab masa bulan Promo, sebab harga terlebih kasih sayang akak bagi. Lagi satu selain banyak kelebihan & manfaat yang kita boleh dapati dalam 1 tablet Vitamin C, Sebotol Vitamin C ni jugak boleh tahan sampai 6 Bulan. Jadi jimat kan?

Tak mo banyak cakap meh baca Testimoni2 akak-akak yang dah makan SR Vitamin C Shaklee 😉

Testimoni 1

Nurul Husna : Kulit Tangan Panas, Kering & Mengelupas OK lepas amalkan SR Vitamin C

 

Testimoni 2

Farzana : Jerawat di dahi & pipi hilang lepas konsisten Vitamin C selama 2 hari sahaja

 

Testimoni 3

Hamah : Kulit Makin Cerah & Parut Cepat Hilang 😉

 

Testimoni 4

FajarDaimin : Kulit makin CERAH & Jeragat Berkurangan

Testimoni 5

Ain : Mak Andam Kata Kulit Licin. Bestnya Make Up pun mesti cantik kan 😉

 

Testimoni 6

ILAH : Demam tak cari dah PANADOL

 

Bestkan? Sofea pun antara pengguna tegar SR Vitamin C. Kesannya? Paling ketara jerawat lah sebab dulu muka penuh jerawat tapi alhamdulillah sejak konsisten SR Vitamin C dari Shaklee kulit dah bersih dari jerawat. Bekas2 jerawat yang hitam2 tu pun dah pudar.

Banyak manfaat dan kelebihan yang boleh kita dapat dalam 1 tablet Vitamin C. Yang bestnya lagi khasiat bagi 1 tablet Vitamin C Shaklee ni bersamaan 7.5 buah oren berserta kulitnya. Kalau kita lah sanggup tak nak telan buah sebanyak tu dalam satu masa dengan kulit lagi tu. Huaa nangis  😆

Jadi sempena bulan Promo April ni sangat la jimat kalau kita beli 1-2 botol SR Vitamin C. Boleh kongsi dengan adik, kakak, mak, ayah & suami. Makan sorang pun boleh sebabnya 1 botol SR Vit-C kegunaannya selama 6 bulan. Sangat jimat kan 🙂

Cuba dulu baru tau 😉 Berkenan nak cuba dan dapatkan Vitamin C Shaklee? Boleh Hubungi Sofea terus ya.

Bagaimana untuk dapatkannya?

Sekiranya, anda ingin mendapatkan Produk Shaklee, saya adalah Wakil dan Pengedar Shaklee yang bertauliah di Kuala Lumpur. Dengan memberikan konsultasi yang terbaik untuk anda bagi sama-sama meningkatkan kesihatan. Memberikan yang terbaik demi yang terbaik.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya dimaklumat berikut:-

Nama : Sofea Effendi

ID Shaklee : 1098878

Email : dsafiyahh@gmail.com
Whatssapp/Phone/Telegram : 018-2887259

Pengedar Shaklee Mont’ Kiara Kuala Lumpur – Sedia Membantu Anda

Assalamualaikum.w.b.t

Sofea merupakan Pengedar Shaklee yang sah di kawasan Mont Kiara dan sekitarnya.

Untuk mendapatkan sebarang produk Shaklee boleh hubungi saya, kawasan terdekat yang Sofea boleh COD termasuk Sri Hartamas, Segambut, Sri Sinar, Solaris, Publika, SPPK dan sekitarnya. Jadi jangan segan silu kalau nak saya COD terus ke rumah anda ya siap dengan Konsultasi Percuma 😉

” NAMA : SOFEA EFFENDI

SMS/WHATSAPP : 018-2887259

SHAKLEE ID : 1098878 “

Seronok kan bila stock Vitamin habis kami hantar untuk anda, sampai depan rumah. Yang jauh jangan sedih2 Sofea boleh Pos ya.

Yang baru-baru nak cuba Vitamin Shaklee pun Sofea boleh COD, Cuma hubungi no yang tertera ya. Konsultasi Percuma untuk semua pelanggan Sofea, lagi istimewa kalau dapat jumpa. Boleh sharing kelebihan lama sikit 🙂

Feel Free to contact Sofea untuk mendapatkan Konsultasi Percuma + Produk Shaklee.

 

         Urgent nak Basic H untuk cuci botol anak-anak 😉 by COD

 

Salam Sayang,

Sofea

 

6 Senarai Vitamin Asas Yang Diperlukan Oleh Ibu Hamil

Alhamdulillah makin banyak dapat berita kawan-kawan dan customer yang ambil Set Kesuburan sebelum ini akhirnya berjaya hamil. Syukur alhamdulillah. Hari ini Sofea nak kongsikan pula Vitamin Asas yang diperlukan oleh ibu hamil. ” Perlu ke makan Vitamin lagi bila dah mengandung? ” Ayat ni selalu kedengaran dari para-para ibu yang pertama kali “pregnant”.

Keperluan vitamin yang secukupnya amat penting untuk tumbesaran bayi juga ketahanan badan ibu. Mana tak nya sebelum nie jaga badan sendiri je sekarang dah tambah lagi sorang. Habis semua baby nak kongsi dengan ibu termasuklah zat vitamin ibu. Untuk memastikan perkembangan bayi yang baik didalam kandungan ibu harus membekalkan vitamin dan makanan yang berkhasiat yang secukupnya.

Badan kita memerlukan Vitamin yang secukupnya untuk meneruskan kelangsungan tubuh yang sihat dan baik. Maka ibu-ibu hamil harus mengambil vitamin bermula di awal kehamilan.

Vitamin & Nutrien Penting Untuk Ibu Hamil

1. PROTEIN

Protein merupakan sumber asas bagi pembinaan sel-sel didalam tubuh badan kita. Maka oleh itu protein sangat penting dalam membekalkan protein kepada ibu dan bayi bagi membantu tumbesaran bayi dari masa ke semasa. Dengan pengambilan protein yang mencukupi juga ibu dan bayi akan memperolehi kulit yang sihat dan cantik.

2. ASID FOLIK

Pengambilan asid folik juga penting semasa ibu hamil. Pengambilan awal amat baik untuk perkembangan bayi, di samping dapat mencegah daripada berlakunya kecacatan pada tiub neural bayi. Pengambilan asid folik yang lengkap dengan Vitamin B adalah sangat penting kerana ia dapat membantu pembentukan dan pemeliharaan sel darah merah dengan baik.

3. KALSIUM

Pengambilan kalsium yang mencukupi amat penting semasa hamil, kerana ibu dan anak akan berkongsi bekalan kalsium yang ada pada ibu. Jika ibu kekurangan kalsium bayi tidak mendapat sumber kalsium dengan baik. Oleh itu, untuk pembinaan tulang bayi yang kuat dan sihat ibu haruslah membekalkan kalsium yang mencukupi untuk dibekalkan kepada bayi. Ibu yang kekurangan kalsium juga berpeluang mengalami sakit-sakit tulang dan kekejangan otot yang serius selepas melahirkan.

4. VITAMIN C

Vitamin C juga mempunyai peranan yang tersendiri. Selain baik untuk sistem imun badan ibu dan bayi, Vitamin C juga amat diperlukan bagi mendapatkan penyerapan zat besi dengan baik dan berkesan. Tanpa Vitamin C, zat besi tidak dapat diserap dengan baik dan akan berpotensi mendapat anemia. Oleh itu, ibu dinasihatkan mengambil Vitamin C dengan kadar yang secukupnya untuk bekalan ibu dan bayi.

5. ZAT  BESI

Zat Besi amat diperlukan oleh ibu sejak diawal kehamilan, ia kerana kandungan darah yang diperlukan untuk dipam lebih 50% daripada biasanya dalam tempoh kehamilan. Ibu-ibu yang kekurangan zat besi kebiasaannya akan mengalami masalah seperti pening, cepat letih, sembelit dan mudah jatuh sakit. Makanan yang kaya dengan zat besi ialah ayam, daging merah, bayam, kubis dan tauhu. Pengambilan dengan Vit C lebih membantu peneyerapannya dengan lebih baik untuk badan kita.

6. MINYAK IKAN

Minyak Ikan sangat dikaitrapat dengan kecerdasan otak. Pengambilan Minyak Ikan yang mengandungi DHA, EPA & Omega 3 sejak hamil mampu membekalkan yang terbaik untuk bayi kita. Minyak Ikan akan bertindak sebagai asid lemak perlu yang tidak boleh dihasilkan oleh badan kita. Jadi untuk ibu hamil boleh lah ambil suplemen yang berasaskan minyak ikan semulajadi untuk membantu kercerdasan bayi sejak dari dalam perut lagi.

Banyak nya nak kena makan!

Macam banyak nya nak kena ambil kan? Demi kebaikan ibu dan bayi, ibu haruslah peka dengan pemakanan ibu . Nutrisi yang diperlukan macam dekat atas tu, semua boleh dapat daripada pemakanan kita seharian akan tetapi makanan yang dah dimasak dengan suhu yang tinggi akan kehilangan nutrisinya yang asli. Oleh itu, ibu-ibu boleh menambah keperluan nutrisi dengan mengambil vitamin @ suplemen tambahan semulajadi.

Lain sangat rasanya, bila ibu dah cukup nutrisi. Badan akan rasa lebih cergas dan tak ada rasa pening-pening yang kerap. Kalau rasa banyak sangat nak makan, Sofea cadangkan Set Hamil Shaklee ia nya adalah vitamin semulajadi yang lengkap dan baik untuk kesihatan ibu dan bayi.

 

set hamil shaklee-vitamin ibu hamil

Set Hamil Shaklee merupakan set yang lengkap dengan keperluan vitamin yang diperlukan oleh ibu-ibu hamil, disamping memenuhi keperluan untuk ibu sepanjang waktu kehamilan ia sekaligus membantu perkembangan yang baik untuk bayi kita.

Testimoni Saya Sendiri :

Alhamdulillah sepanjang 3 bulan kehamilan morning sickness tak teruk, badan pun rasa lebih bertenaga. Memandangkan saya berkerja, memang perlukan tenaga yang baik. HB tiap bulan pun ok jea, pernah bulan pertama check bacaan HB saya adalah 16. Terkejut mak nak, alhamdulillah moga baby terus membesar dengan sihat. Lagi2 bila minum ESP kerja tak rasa mengantuk @ letih macam sebelum ni, seronok. Bakal-bakal ibu boleh cuba juga, moga saya dapat berkongsi kebaikan bersama ibu-ibu yang lain  🙂

Bagaimana untuk dapatkannya?

Sekiranya, anda ingin mendapatkan Set Hamil Shaklee, saya adalah Wakil dan Pengedar Shaklee yang bertauliah di Kuala Lumpur. Dengan memberikan konsultasi yang terbaik untuk anda bagi sama-sama meningkatkan kesihatan. Memberikan yang terbaik demi yang terbaik.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya dimaklumat berikut:-

Nama : Sofea Effendi

ID Shaklee : 1098878

Email : dsafiyahh@gmail.com
Whatssapp/Phone/Telegram : 018-2887259

*produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Yogurt Mask Melembutkan Kulit Wajah Dengan Serta Merta

Assalamualaikum.w.b.t

Apa khabar semua? Sihat? Harapnya semuanya baik-baik dan sihat belaka. Hari ini Sofea nak kongsikan salah satu cara untuk dapatkan kulit muka yang lembut dan halus dengan hasil  serta merta.

Sofea terbaca dalam satu artikel yg salah satu cara nak atasi masalah kulit kering ialah sapu muka dengan menggunakan yogurt. Belum pernah cuba? Mula-mula memang macam pelik, yogurt nak makan tu kita sapu dekat muka tak ke lekit2 nanti. Haha Tapi belum cuba belum tahu kan. Hasilnya meman serta merta.

Korang pernah tak beli yogurt Nestle atau apa-apa brand pun, tekstur yogurt tu macam mana? Lembut je kan, makan pun sedap. Rasa masam-masam dia, terliur tekak. Hah yogurt ni lah yang kita nak sapu dekat muka kita kalau nak dapatkan kulit yang cantik dan mulus dengan serta merta.

Nak dapatkan senang je, sebab yogurt ni dekat 7E pun ada jual, harga dia lupa pulak berapa. Beli yang kecik tu pun cukup seminggu, melainkan korang tumpang makan memang tak cukup seminggu la cerita dia. Haha

Cara Buat Mask daripada Yogurt

  1. Sediakan Yogurt Nestle atau brand apa pun tak kisah.
  2. Sebelum itu, simpan yogurt di dalam peti ais sebelum digunakan
  3. Gunakan sudu yang telah disediakan di dalam penutup yogurt tersebut
  4. Ambil 3-4 sudu kecil yogurt dan masukkan kedalam bekas @ mangkuk kecil
  5. Gaul rata dan sapukan pada permukaan kulit muka kita
  6. Biarkan selama 30-45 minit  (sambil boleh baca buku @ lazimi ayat suci Al-Quran)
  7. Agak-agak yogurt dah kering sikit, muka rasa tegang boleh cuci yogurt pada muka
  8. Cuci menggunakan air sejuk

Bila dah siap cuba pegang area pipi kita, rasa apa? Huhu segar lepastu rasa lembap dan halus je kan? Memang best cuba Yogurt Mask ni. Cuba sekali hari tu ketagih nak lagi  🙂

Untuk kali kedua, Sofea cuba tambah Resipi pada Yogurt tersebut. Yang ada boleh cuba sekali taw. Memandangkan Sofea consume ESP Shaklee, ia berbentuk powder yang boleh kita shake dan minum. Tapi untuk nak jadikan dia mask, Sofea tambah kan sedikit serbuk ESP ke dalam Yogurt tadi.

Caranya sama je cuma perlu tambahkan 1/2 @ 1 sudu kecil serbuk ESP Shaklee dan gaul sehingga sebati. Jangan lupa sejukkan dulu yogurt agar kulit kita lebih segar bila pakai mask tu nanti.

Resepi Ke-2 Yogurt Mask

1. Yogurt

2. Serbuk minuman ESP Shaklee

Rasanya bila campurkan dengan serbuk ESP lebih lembut dan halus je pipi ni, memang sedap je pegang pipi bila lepas cuci. Lepas ni tak payah susah2 beli mask memahal dekat watson tu Hihi kita guna Yogurt je okay 😉

p/s : Kalau pakai  mask waktu malam jangan ketuk bilik mak pulak ye terkejut mak tu karang tengok muka hang putih semacam Hihi

Selamat Mencuba Semua  😉

Salam Sayang,

Cik Pia

3 Month <3

Assalamualaikum.w.b.t

Pejam celik je dah 3 bulan. Syukur alhamdulillah. Dah 3 bulan menggalas tanggungjawab sebagai seorang isteri. Orang tanya best ke kawin? Of course la best, ada teman dikala suka dan duka. Hihi Dah 3 bulan berlalu baru sempat nak update blog balik, nampak sangat busy dia lepas kawin kan. Hihi 😆

Pada 2 Oktober 2015 hari Jumaat sekitar jam 10.30 am (tak ingat sangat sebab nervous kemain) alhamdulillah akhirnya saya sah bergelar seorang isteri kepada cik abang sayang tu. Perasaan sebelum akad nikah hanya Allah je yang tahu dup dap dia macam mana. Syukur semuanya dipermudahkan. Terima Kasih Sayang terima saya sebagai isteri awak 😉 sempat touching sekejap. Huhu

Resepsi dilangsungkan pada hari Ahad 4 Oktober 2015 berdekatan rumah sofea sendiri. Alhamdulillah majlis dipermudahkan, semoga Allah meredhai majlis kami.

Semoga sofea dapat menjadi isteri yang solehah, dan dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah. Amin insyaa Allah. Doakan yang terbaik buat Sofea dan pasangan 🙂

Salam sayang,

Cik Pia

This entry was posted in Diary.
Page 1 of 1012345...10...Last »